*Stedentrip Berlijn

Wil u er gewoon echt even tussenuit ?

Misschien wel naar Berlijn: Ik ga u in dit artikel wat meer over deze stad vertellen en misschien ziet u Berlijn binnenkort van dichtbij. Berlijn is een van de meest historische steden ter wereld en komt meerdere keren in de geschiedenis boeken voor. Berlijn is inmiddels uitgegroeid tot de grootste stad van Duitsland en zelfs een van de grootste steden binnen de EU. Met een inwonersaantal van ruim 3.500.000. Echter heeft Berlijn een aantal zwarte bladzijden in haar geschiedenis. Zo was Berlijn in de 2e wereldoorlog het epicentrum van de oorlogsvoering. Het was de stad waar Adolf Hitler samen met zijn officieren plannen bedacht voor de holocaust en de verovering van Europa. Vandaag de dag zijn er nog veel plekken die je herinneren aan de zwarte bladzijden van de stad. In dit artikel ga ik een aantal bezienswaardigheden met u doornemen die u gezien moet hebben Bij een bezoek aan de stad.

Rijksdaggebouw

Het rijksdaggebouw is iets wat u naar onze mening absoluut moet zien wanneer u in Berlijn bent. Dit vanwege het zeer bijzondere ontwerp en de grootse geschiedenis van het gebouw. Het rijksdaggebouw word gezien als een symbool voor de macht in Duitsland. Toen de oorlog tegen zijn einde liep is er hevig gevochten om het gebouw. Toen de sovjet unie het gebouw overnam werd de sovjet vlag opgehangen aan de torens om duidelijk te maken dat zij nazi-Duitsland verslagen hadden. Echter draagt het gebouw een veel omvangrijkere geschiedenis zoals de megabrand in 1933. Het beste advies dat ik kan geven bezoek deze plek en maak het mee.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de enige stadspoort van Berlijn die overgebleven is. Vroeger was de gehele stad Berlijn omringd met stadsmuren met bewaakte poorten. De eerste poort werd gebouwd in het jaartal 1737 in 1788 werd op dezelfde plek de huidige poort gebouwd. De beelden boven op de poort staan symbool voor de Pruisische oorlogsvoering. De poort is zo mooi ontworpen en heeft zo’n indrukwekkende statuur. Dus als je in Berlijn bent zou ik een bezoek aan de Brandenburger Tor absoluut aanraden. 

Fernsehturm

De fernsehturm voor velen is deze toren het gezicht van Berlijn. De bouw van de toren begon in 1965 en heeft zo’n 4 jaar geduurd. Op skyline foto’s van Berlijn zie je de toren met kop en schouders boven andere gebouwen uitsteken het is zelfs de 1 na grootste televisietoren van de EU. De toren is 365 meter hoog en staat op de Alexanderplatz. De Alexanderplatz is een gebied dat gevestigd zit in het voormalige Oost-Berlijn. Het leuke aan deze locatie is dat het mogelijk is de toren van binnen te bezoeken er zit een restaurant in dus kan je heerlijk een hapje eten met prachtig uitzicht over heel Berlijn en omstreken. Het eten in de toren is heerlijk mag ik zeggen uit eigen ervaring en kan ik dus alleen maar aanraden. Voor de mensen met hoogtevrees zou ik aanraden de toren vanaf beneden te bekijken. De toren is zeker een bezoekje waard.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was 1 van de controleposten tussen Oost en West-Berlijn. En is dus weer een herinnering aan de tijd van de koude oorlog. Na de val van de muur was het snel afgelopen met Checkpoint Charlie en werd de post ook weggehaald. In 2000 werd er een kopie teruggeplaatst zodat toeristen het stukje geschiedenis kunnen meemaken. In de checkpoint staan mensen verkleed in Amerikaanse leger uniforms om het zo realistisch mogelijk te maken. Ik heb Checkpoint Charlie zelf ook bezocht en het is een erg unieke ervaring een stukje van de geschiedenis in levende lijve mee te maken.

De dom van Berlijn

De dom van Berlijn is een stukje identiteit van de stad. Veel mensen denken direct aan de dom als ze het over de stad Berlijn hebben, dat is logisch vanwege de prachtige verschijning. Ze zijn in 1894 met de bouw gestart en zijn ruim 10 jaar bezig geweest. Het bijzondere aan de kerk is dat er een aantal sarcofagen van oud Pruisische koningen zijn opgeborgen. Ik zou de dom zeker op uw bezoeklijst zetten want dit is zeker een gebouw die u gezien moet hebben als u in Berlijn bent.

Overige bezienswaardigheden

We hebben inmiddels 5 bezienswaardigheden behandelt echter zijn er nog veel meer aanraders. We geven hieronder nog een aantal bezienswaardigheden aan die voor u misschien wel erg interessant zijn.

  1. Holocaustmonument
  2. Slot Charlottenburg
  3. Sachsenhausen
  4. Berlijnse muur

Persoonlijke ervaring

Mijn persoonlijke ervaring met Berlijn is erg goed en ik kan mensen enkel maar aanraden de stad een bezoek te brengen. Berlijn geeft zoveel mooie inzagen in haar omvangrijke geschiedenis maar is tegelijkertijd ook erg gemoderniseerd. Qua horeca en slaapgelegenheden is er voldoende keuze. De geschiedenis van de stad van zo dichtbij mee maken is onvoorstelbaar en erg onwerkelijk. Ik denk dat ik iedereen Berlijn zou willen aanraden.

Kijken of Berlijn iets voor u is ?

Via deze link kunt u rustig kijken of een reis naar Berlijn misschien iets voor u is.