Het verhaal van de Heineken ontvoering

Heineken

Introductie

Cor was in zijn jeugd altijd samen met zijn bloedgabbers en latere mede ontvoerders Frans Meijer en Jan Boellaard. Met deze jongens is hij ook langzaam bij beetje zijn criminele leven begonnen. Echter kregen de jongens eerst een goede kans om op het rechte pad te blijven op jonge leeftijd starten de 3 jongens een bouwbedrijf Epann genoemd. Het ging de jongens voor de wind en binnen no time hebben de bloedgabbers al rond de 100 mensen in dienst. Dit werd natuurlijk enorm gevierd in de vorm van in dikke auto’s rond rijden en veel op stap gaan. Het verdiende geld ging er dus met bakken uit. Cor reed op zijn 17e al rond in de nieuwste Mercedes die stond destijds bij zijn moeder op naam omdat hij zelf nog geen rijbewijs had. Op een gegeven moment was er te weinig werk in de bouw om dit bedrijf draaiende te houden dit betekende het definitieve einde van de Epann. Maar tevens het begin van de serieuze criminele carrière van de jongens. Dit was ook het moment dat Willem Holleeder iets meer in beeld kwam de meeste mensen zagen hem als de rechterhand van Cor op dat moment. Cor kende Wim (zo werd hij genoemd door bekende(n) ) vanaf de eerste klas van de middelbare school en konden het meteen goed met elkaar vinden. Toen de jongens wat ouder werden voegde Willem zich op zakelijk gebied ook bij de bloedgabbers. Na het misgelopen avontuur van de Epann gingen de jongens allemaal iets meer hun eigen weg. Cor en Frans gingen zich bezig houden met de handel in onroerend goed terwijl Jan zich weer ging focussen op een doorstart van een aannemersbedrijf  ( De Timmerfabriek ) Bij de handel in onroerend goed gebeurde het wel eens dat ze na de leegstand van een aantal panden al gauw te maken met krakers. Het vreemde was de politie deed hier niks aan. De jongens waren erg boos en namen het heft in eigen hand en formeerden een knokploeg samen met de volgende namen + bijnamen.

De ontvoerders + Bijnamen

 • Cor Van Hout : Flip
 • Frans Meijer : de stekel
 • Willem Holleeder : De neus
 • Jan Boellaard : De poes
 • Martin Erkamps : Remmetje

Dieper op het plan in

Met deze groep slaan ze krakers hun leegstaande panden uit zodat deze weer konden word verhuurd / verkocht. In deze periode hebben er ook veel overvallen plaatsgevonden de bloedgabbers worden er van verdacht deze allemaal op hun geweten te hebben. Echter is hier nooit genoeg bewijs voor gevonden. Een daarvan is de spectaculaire speedbootoverval op het hoofdgirokantoor wat destijds landelijk nieuws werd. Na deze gebeurtenissen lopen we richting de beginjaren 80 waar de jongens zich bezig gaan houden met het organiseren van de ontvoering. Het punt waar de voorbereiding gaat beginnen is oudjaarsnacht 1981 de 4 bloedgabbers komen steevast samen op oudjaarsnacht om de plannen van het komende jaar te bespreken. Cor draagt het idee op om iemand te gaan ontvoeren vrijwel iedereen gaat hiermee meteen akkoord omdat ze al eerder iets soortgelijks hebben willen beramen. Echter ging dit destijds niet door omdat de aandacht verzwakte bij een aantal personen waardoor er uiteindelijk geen concrete stappen zijn gezet. Echter is het deze keer serieus de jongens beginnen vanaf dat moment met het voorbereiden van de ontvoering. Zo zijn er eerst veel zaken die besproken moeten worden. Zoals misschien wel het belangrijkste onderdeel het losgeld de jongens waren het er over eens dat dit de klapper van hun leven moest worden echter was het moeilijk in te schatten hoeveel er gevraagd moest worden. in soortgelijke zaken werd er rond de 10 miljoen gulden gevraagd dit vonden de jongens veel te weinig. Frans Meijer had het zelfs over een bedrag van 100 miljoen gulden de anderen zeiden dat dit veel te veel was ook i.v.m. met het gewicht. In samenspraak kwamen de jongens op een bedrag van 35 miljoen gulden dit moest betaald worden in verschillende valuta’s om latere opsporingen moeilijker te maken.

 

 

 • Goud
 • Hollandse Guldens
 • Franse franken
 • Duitse Marken
 • US Dollars

chter moest er nog wel een doelwit worden gezocht die dit bedrag kon betalen. Ook hiervoor hadden ze een lijstje gemaakt van mogelijke slachtoffers.

 

 

 • Wisse dekker ( Phillips )
 • Hub van Doorne’s ( DAF )
 • Alfred Heineken ( Heineken )

 

 

Uiteindelijk mede door de reisafstand werd Alfred Heineken gekozen. De jongens zagen het niet zitten om met een van deze mannen in hun kofferbak half Nederland door te rijden omdat hoogstwaarschijnlijk ook alle wegen zouden worden afgezet. Nu de jongens het losgeld hebben bepaald en een slachtoffer hebben uitgekozen kunnen ze verder met de voorbereidingen. Zo is Willem Holleeder dagelijks in Noordwijk te vinden bij het huis van Heineken om alles te observeren, wanneer is hij thuis, wanneer gaat hij weg, met wij is hij. Deze zaken werden gedurende een lange periode in de gaten gehouden om een zo goed mogelijk patroon te schetsen. Jan Boellaard is intussen verantwoordelijk gesteld voor het opmaken van een verblijf voor Heineken. Boellaard een echte vakman bouwde 2 cellen achter een verborgen muur hierdoor kon niemand zien dat er nog een gedeelte achter de loods zat. De cellen zaten in de loods van de timmerfabriek van Boellaard. Intussen Observeert Frans Meijer door heel Noordwijk om een goede vluchtroute vast te stellen. Cor besteed kleine klussen uit aan zijn halfbroer Martin Erkamps denk aan het stelen van vluchtauto’s. Zo heeft iedereen zijn taak in het team. En komt de dag van de ontvoering steeds dichterbij. Na meer dan een jaar voorbereiding zijn de jongens zover echter komen ze voor een grote teleurstelling te staan Heineken houd zich niet aan zijn patroon en verlaat zijn woning niet op het verwachte tijdstip. Dit was een zware tegenvaller vooral als blijkt dat bij de volgende poging het weer mislukt dit gaat nog zo’n 2 keer door waardoor de jongens  overgaan tot de wijziging van het plan.

De jongens gaan Heineken pakken aan het tweede weteringplantsoen waar Heineken zijn hoofdkantoor zit gevestigd. Dit keer is het wel raak en de jongens weten te ontkomen met meneer Heineken en zijn chauffeur Ab doderer. Met de mannen in een auto vertrekken de jongens naar westelijk havengebied waar de timmerfabriek van Jan Boellaard  zit gevestigd. Eenmaal daar aangekomen worden Heineken en meneer Doderer in de daarvoor gemaakte cellen geplaatst. Het wordt meneer Heineken direct duidelijk gemaakt dat het bij de ontvoering gaat om geld en niet om politieke  doeleinden. Dat stelt meneer Heineken erg gerust hij geeft aan dat het gevraagde losgeld absoluut betaald zal worden door zijn mensen. Na een aantal dagen nemen de jongens contact op met de politie ze willen de losgeld overdracht plaats gaan laten vinden echter hebben ze hiervoor wel een aantal eisen. Zo moest het losgeld verdeeld worden over vier zakken en mag enkel de chauffeur betrokken raken bij de losgeld overdracht. De jongens hadden door het hele land een route uitgestippeld waarbij er bekertjes in de grond waren gestopt waar opdrachten in zaten. Bij de eerste poging tot de los geld overdracht houden de rechercheurs zich niet aan de gemaakte afspraken waarbij de jongens de los geld overdracht afkappen de jongens zijn erg boos dat de politie ons dit flikt zeggen ze. De jongens laten even niks van zich horen maar even later proberen ze toch weer in contact komen om een nieuwe losgeld overdracht plaats te laten vinden echter moet er eerst weer een nieuwe route uit Worden gestippeld waarvoor ze niet erg veel tijd hebben. Na dagen veel rond te hebben gereden hebben de jongens een nieuwe route bedacht waarbij ook weer bekertjes in de grond zijn gedaan waarop aanwijzingen staan naar de volgende locatie nu moet de losgeld overdracht echt plaats gaan vinden de jongens vinden het te lang duren en zijn er helemaal klaar mee. Na een lange route te hebben gevolgd krijg de rechercheur via zijn portofoon die in zijn auto ligt een seintje van Willem Holleeder die luidt als volgt bij de eerstvolgende viaduct stop je de auto en gooi je vier volle zakken met losgeld over de rand van de viaduct Heen. De rechercheur volgt de opdracht op de jongens laden de zakken achter in de Unimog en ze zijn binnen 20 seconden weg. Op dit moment is Willem Holleeder al onderweg naar Amsterdam hij reed terug op zijn brommer om zo weinig mogelijk op te vallen. Cor Jan en Frans rijden richting de bosrand Cor en Frans stappen uit en trekken de zakken met losgeld achter uit de auto en verdwijnen in de bosrand Jan Boellaard keert zich om een keert ook terug naar Amsterdam met een lege auto. Cor en Frans hadden eerder al kuilen gegraven om de zakken op te bergen hier wordt het losgeld begraven de jongens pakken beide een fiets en fietsen terug richting Amsterdam als fietser zouden ze nooit opvallen als mogelijk doelwit voor de politie.

Het verdere Verloop

Toen de jongens iets verder waren als de helft belt Cor zijn broertje op Martin Erkamps hij  is klaar met het fietsen en het is inmiddels alweer dag geworden hij vraagt Martin of hij hem op komt halen eenmaal aangekomen in Amsterdam verzamelen de jongens zich bij Willem Holleeder in zijn flat aan de Staalmeesterslaan hier word alles uitbundig gevierd. Maar dit duurt maar even want al de volgende dag krijgt Cor in de gaten dat er iets niet deugt. Hij merkt dat hij in de gaten word gehouden door undercover polities en stelt direct de andere jongens op de hoogte de jongens spreken af om samen te komen in een hotel een deel van het losgeld verdelen en dat ieder dan voor enige tijd zijn eigen weg nam. Die avond komen ze samen in een hotel waarbij iedereen 3 miljoen gulden losgeld krijgt uitgereikt. Cor en Willem geven aan te gaan vluchten naar Frankrijk. Jan Boellaard wil eerst alle sporen uitwissen in de timmerfabriek en Heineken en Doderer vrij laten. zij zitten inmiddels nog in de timmerfabriek. Frans Meijer geeft niet aan waar hij heen gaat echter blijft hij in Nederland op een onderduikadres. Martin Erkamps ging niet vluchten dit vanwege zijn geringe betrokkenheid de verwachting was dat hij toch geen lange celstraf zou krijgen. Op de weg naar de timmerfabriek word Jan Boellaard al aangehouden met 3 miljoen gulden aan losgeld in de tussentijd heeft de politie Heineken en Doderer al vrijgelaten zij zijn op het spoor gekomen door een anonieme tip. Ook Martin Erkamps word al erg snel aangehouden ook zijn deel van het losgeld word weer snel teruggevonden de mannen worden veroordeelt tot de volgende straffen

 

 

 • Jan Boellaard : 12 jaar gevangenisstraf
 • Martin Erkamps : 9 jaar gevangenisstraf

en paar dagen later word Frans Meijer verstrooid gevonden op het strand bij Scheveningen hij geeft aan dat hij al het geld heeft verbrand omdat het bloedgeld is. Omdat meijer nog al verstrooid overkomt word Meijer ontoerekeningsvatbaar verklaard en in het Pieter baan Centrum geplaatst. Hier ontsnapt hij al erg snel door het room eruit te gooien Meijer ontsnapt uit Nederland En vertrekt naar Paraguay. Dit komt pas veel later uit door een opsporing van Peter R de Vries. Intussen zijn Cor en Willem nog voortvluchtig ze logeren in een appartement van een kennis van Willem en leven daar erg goed ze hebbe veel geld enkel kunnen ze zich niet normaal over straat verplaatsen. Op een gegeven moment worden de mannen minder voorzichtig en komen steeds meer op straat uiteindelijk is dit ook hun valkuil geweest want ze worden ontdekt door de Franse politie. Cor en Willem worden in gevangenschap gebracht in de Franse Sante een van de wereld haar meest beruchte gevangenissen. Intussen heeft Nederland een uitleveringsprocedure opgestart echter zit hierin een probleem het verdrag is verouderd en de jongens kunnen niet voor ontvoering of afpersing worden uitgeleverd enkel voor bedreiging maar hiervoor is de straf maximaal 2 jaar. Nederland trekt het uitleveringsverdrag in en gaat proberen het verdrag aan te passen echter is er een probleem in principe word er maar 1 X rechtgesproken over een zaak. Intussen belanden de jongens nog in een klein Caribisch avontuur dit op eilanden die ook in Franse handen waren. Echter waren de inwoners van de eilanden er niet van gediend als afvoerputje van Frankrijk gebruikt te worden dus worden de jongens hier weggejaagd uiteindelijk na veel getouwtrek. Dient Nederland een 2e uitleveringsverzoek in wat eigenlijk niet mag echter hebben de jongens er geen energie meer voor om weer een juridisch gevecht aan te gaan en ze laten zich uitleveren naar Nederland.

 

 

 • Cor van Hout : 11 jaar gevangenisstraf
 • Willem Holleeder : 11 jaar gevangenisstraf

Persoonlijke mening over dit boek

Ik vond het persoonlijk een super boek en zou iedereen met interesse in boeken over de criminaliteit dit boek willen aanraden.  Je hebt vast wel een wat gehoord over deze ontvoering en na het lezen van de samenvatting zijn er nog erg veel onduidelijkheden. Dit komt omdat het gewoon een enorm complex verhaal is met zoveel details. Daarom zou ik alle mensen met ook maar enige interesse over dit onderwerp het boek enorm willen aanraden.

Overgaan tot aankoop van dit super boek