Bokshandschoenen

De oorsprong van

Bokshandschoenen hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de oude beschavingen. Oorspronkelijk werden blote vuisten gebruikt bij gevechten en wedstrijden, maar later werden er handbeschermingen ontwikkeld om de impact op de handen te verminderen en de veiligheid van de boksers te vergroten.

De moderne handschoen zoals we die vandaag kennen, zijn ontstaan in de 18e eeuw in Engeland. Jack Broughton, een bekende Engelse bokser en pionier in het boksen, introduceerde in 1743 een set regels die onder andere het gebruik van handschoenen omvatte. Deze handschoenen waren echter nog vrij licht en hadden geen vulling zoals we die nu kennen.

In de late 19e eeuw begonnen bokshandschoenen te evolueren naar de vorm die we vandaag de dag kennen. De beroemde bokser John L. Sullivan wordt vaak gecrediteerd voor het populariseren van de moderne handschoen. Hij droeg zwaardere handschoenen die gevuld waren met paardenhaar, wat meer bescherming bood voor zowel de handen van de bokser als het gezicht van de tegenstander.

 

In de loop der jaren hebben bokshandschoenen verdere verbeteringen ondergaan. De vulling in moderne bokshandschoenen is meestal gemaakt van schuimrubber of gel, wat de impact van slagen absorbeert en de kans op blessures vermindert. Daarnaast zijn er verschillende soorten bokshandschoenen ontwikkeld voor verschillende disciplines, zoals boksen, kickboksen, MMA en Muay Thai, met elk hun eigen kenmerken en vereisten.

Tegenwoordig zijn bokshandschoenen essentieel voor elke bokser, zowel voor training als wedstrijden. Ze bieden bescherming voor zowel de bokser als zijn tegenstander en helpen bij het handhaven van de integriteit van de sport. De evolutie van bokshandschoenen heeft bijgedragen aan het veiliger maken van het boksen als sport en heeft geleid tot standaardisatie en regelgeving met betrekking tot de specificaties en gewichtsklassen van bokshandschoenen.

Verschillende sporten

Bokshandschoenen worden gebruikt bij verschillende vechtsporten en sportactiviteiten die vechttechnieken omvatten. De belangrijkste sport waarin handschoenen worden gebruikt is uiteraard boksen. Dit omvat zowel professioneel boksen als amateur-boksen.

Naast boksen worden bokshandschoenen ook gebruikt in andere vechtsporten, waaronder:


1. Kickboksen: Dit is een vechtsport waarbij zowel trappen als stoten zijn toegestaan. Bokshandschoenen worden gebruikt tijdens wedstrijden en trainingen.


2. Muay Thai: Ook bekend als Thaiboksen, is Muay Thai een vechtsport uit Thailand waarbij het gebruik van knieën, ellebogen, vuisten en benen is toegestaan. Bokshandschoenen zijn essentieel in deze sport.


3. Mixed Martial Arts (MMA): MMA is een vechtsport waarin verschillende technieken uit verschillende vechtsporten worden gecombineerd, zoals worstelen, judo, jiu-jitsu, kickboksen en boksen. Bokshandschoenen worden gebruikt tijdens MMA-gevechten.


4. Boksen voor fitness: Boksen wordt ook gebruikt als een vorm van cardiovasculaire training en fitnessactiviteit. Mensen gebruiken bokshandschoenen om op bokszakken te slaan of tijdens oefeningen met een partner.


Het is belangrijk op te merken dat verschillende vechtsporten mogelijk specifieke regels hebben met betrekking tot het type en gewicht van de handschoenen die tijdens wedstrijden moeten worden gebruikt. Deze regels kunnen variëren afhankelijk van de federaties en organisaties die verantwoordelijk zijn voor de sport.

Het gebruik van

Bokshandschoenen worden om verschillende redenen gebruikt bij vechtsporten, waaronder:

 

1. Bescherming: Bokshandschoenen bieden bescherming aan de handen van de bokser, evenals aan het gezicht en lichaam van de tegenstander. Door de padding in de handschoenen wordt de impact van stoten en slagen verminderd, waardoor de kans op letsel wordt verminderd.

 

2. Gelijke speelveld: Bokshandschoenen zorgen ervoor dat alle boksers op een gelijk speelveld spelen. De handschoenen zorgen ervoor dat de kracht van de stoten en slagen wordt verminderd, waardoor het minder waarschijnlijk is dat een bokser met een groter lichaam en meer spierkracht een oneerlijk voordeel heeft ten opzichte van een kleinere tegenstander.

 

3. Hygiëne: Bokshandschoenen zorgen voor een hygiënische omgeving tijdens het boksen. De handschoenen kunnen gemakkelijk worden schoongemaakt en gedesinfecteerd om de verspreiding van bacteriën en ziektekiemen te voorkomen.

 

4. Minder blessures: Bokshandschoenen verminderen de kans op blessures voor zowel de bokser als de tegenstander. Dit komt doordat de padding in de handschoenen de impact van stoten en slagen absorbeert, waardoor de kans op letsel aan de handen, het gezicht en het lichaam wordt verminderd.

 

Over het algemeen zorgen bokshandschoenen ervoor dat vechtsporten veiliger en eerlijker worden. Door de bescherming en het gelijke speelveld dat ze bieden, kunnen boksers zich concentreren op hun techniek en strategieën in plaats van zich zorgen te maken over letsel.

Benieuwd geworden ?

Ik hoop dat jullie wat geleerd hebben van dit artikel, hieronder hebben wij een aantal handschoenen op een rijtje gezet. Die de moeite waard zouden kunnen zijn om aan te schaffen we geven hier zowel budget opties als gevorderde opties. Let goed op de verschillende handschoenen zijn ook bedoelt voor verschillende vechtsporten lees dus goed welke je nodig hebt !

Boxen - Kickboxen - Muah Thai

Mixed Martial Arts ( MMA )

bokshandschoenen